βραχνάδα στη φωνή

Τελευταία ενημέρωση: 3 Φεβρουαρίου, 2021

 

Ανήκετε στους «επαγγελματίες χρήστες φωνής». Ανήκετε δηλαδή σε μια επαγγελματική ομάδα όπως και οι δημοσιογράφοι, οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές, οι πωλητές στις υπαίθριες αγορές, που χρησιμοποιείτε τη φωνή σας κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας. Υπάρχουν παθήσεις των φωνητικών χορδών που εμφανίζονται συχνότερα στους επαγγελματίες χρήστες φωνής αλλά και τρόποι με τους οποίους μπορείτε να φροντίζετε τη φωνή σας.

 
Τι είναι η φωνή και πως παράγεται;

Η φωνή παράγεται από τις φωνητικές χορδές που βρίσκονται μέσα στον λάρυγγα. Κατά την εκπνοή οι χορδές ταλαντώνονται και παράγουν έναν ήχο, τη φωνή, η οποία τροποποιείται σε φθόγγους και ομιλία από τα όργανα της άρθρωσης στη στοματική κοιλότητα.

 
Γιατί δεν έχουμε όλοι φωνή με τις ίδιες δυνατότητες;

Κάθε λάρυγγας έχει κατασκευαστικούς περιορισμούς που οριοθετούν τη λειτουργία του. Έτσι, δεν μπορούμε όλοι να αυξομειώνουμε το ύψος και την ένταση της φωνής μας, όπως για παράδειγμα ένας τενόρος, όσο και αν ασκηθούμε. Τα ιδιαίτερα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου καθορίζουν όχι μόνο τις δυνατότητες αλλά και τη χροιά της φωνής που είναι διαφορετική και χαρακτηριστική για κάθε άνθρωπο.

 
Τι είναι η υπερκινητική (ή υπερλειτουργική) δυσφωνία;

Είναι αλλοίωση της ποιότητας της φωνής που προέρχεται από υπερβολική ή κακή χρήση των φωνητικών χορδών. Εάν για παράδειγμα ένας εκπαιδευτικός μιλά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με δυνατή φωνή και σε ύψος που υπερβαίνει το ύψος που μπορούν οι φωνητικές του χορδές, εκ κατασκευής, να παράγουν με ευκολία, είναι πιθανόν να προκαλέσει κόπωση των φωνητικών χορδών. Επίσης η μυϊκή ένταση που προκαλεί στις χορδές η προσπάθεια να χρησιμοποιεί κάποιος τη φωνή του έξω από τα όριά της, μπορεί να προκαλέσει οίδημα ή αλλοιώσεις στο επιθήλιο των φωνητικών χορδών όπως είναι τα κομβία (κάλοι) και οι πολύποδες. Τέτοιες αλλοιώσεις επηρεάζουν την κίνηση και τη σύγκλιση των φωνητικών χορδών με άμεσο ακουστικό αποτέλεσμα την αλλοίωση της φωνής.

 
Τι πρέπει να κάνει όποιος παρατηρεί μία αλλοίωση στην φωνή του;

Μία αλλοίωση στην ποιότητα της φωνής μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και σύνθετους παράγοντες. Η κακή χρήση της φωνής είναι μία από τις αιτίες μιας λειτουργικής δυσφωνίας. Υπάρχουν όμως δυσφωνίες νευρολογικής ή ανατομικής αιτιολογίας, ή και ψυχογενείς. Εάν αντιληφθείτε κάποια αλλοίωση στη φωνή σας θα πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε έναν χειρούργο ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος θα εξετάσει το λάρυγγα και θα αποφανθεί για τα αίτια της δυσφωνίας και για την αντιμετώπισή της. Ο Θεραπευτής Λόγου και Ομιλίας επεμβαίνει μετά την ιατρική διάγνωση και εφόσον, όπως απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει αποκατασταθεί χειρουργικά η ανατομική κατάσταση του λάρυγγα. Η συνεργασία των δύο ειδικοτήτων είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της φωνής.

 
Πώς μπορεί κανείς να προλάβει τις παθήσεις των φωνητικών χορδών;

Οι ακόλουθοι κανόνες υγιεινής των φωνητικών χορδών μπορεί να φανούν χρήσιμοι:

  • μείωση στο ελάχιστο του καπνού και του αλκοόλ
  • όχι ανταγωνισμός του θορύβου του περιβάλλοντος κατά την ομιλία
  • μείωση του χρόνου ομιλίας στο τηλέφωνο
  • καθιέρωση χρόνου αφωνίας – ανάπαυσης των φωνητικών χορδών κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • εφύγρανση του περιβάλλοντος εργασίας ή διαμονής
  • κατανάλωση πολλών υγρών για την ενυδάτωση των ιστών
  • ελαχιστοποίηση των καφεϊνούχων ποτών
  • εισπνοές ατμού για τη διατήρηση της υγρασίας των φωνητικών χορδών
  • αποφυγή ομιλίας σε περίοδο ασθένειας από φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
  • «προθέρμανση» και «αποθεραπεία» των φωνητικών χορδών πριν και μετά την επαγγελματική χρήση της φωνής αντίστοιχα.

Μάθετε περισσότερα για την αύξηση του δυναμικού της φωνής σας  και για τη φωνιατρική εξέταση.

Οι επαγγελματίες χρήστες φωνής, και όχι μόνο, μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά τη φωνή τους ή ακόμα και να την ασκήσουν διευρύνοντας τα όρια που θέτει η κατασκευή του λάρυγγά τους.

Copyright © 2024 Λόγος για Όλους

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας, με εξαίρεση τα ρητώς αναγνωρισμένα δικαιώματα τρίτων. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, “φόρτωση (download)”, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, της παρούσας σελίδας.